Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Basisrecept: zanddeeg taartbodem

  • Bakken

Basisrecept: zanddeeg taartbodemZonder meer een van de meest veelzijdige basisrecepten. Een klassiek zanddeeg kun je overal voor gebruiken. Het meest gebruikelijk is om er taartbodems van te maken, zowel voor grote als kleine taarten. Maar je maakt er bijvoorbeeld ook lekkere koekjes mee. Het leuke is dan ook dat wanneer je een taartbodem maakt, je van de restanten dus ook nog enkele koekjes af kunt bakken.

Het traditionele Franse recept, in het Frans pâte sablée genoemd,  maakt gebruik van amandelmeel en poedersuiker. Zelf gebruik ik gewoon bloem en fijne kristalsuiker, omdat ik uit ervaring weet dat de bodem niet minder lekker wordt.

Benodigdheden:

  • 125 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 2 tl vanille extract
  • snufje zout

Bereidingswijze:
Doe de suiker, ei, vanille en zout in een kom en mix tot er een lichtgeel mengsel ontstaat. Voeg de bloem toe en mix op een lage stand tot er een kruimelig mengel ontstaat. Snijd de boter in blokjes en meng door het kruimelmengsel tot er een samenhangend deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg met de hand nog kort tot een soepele bal. Laat het deeg minimaal een uurtje in de koelkast rusten.

Laat het deeg hierna kort op kamertemperatuur komen. Bestuif nu ook een deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm. Voor een grote vorm is het fijner om met iets dikker deeg te werken  en voor kleinere vormpjes is een dunner deeg wenselijker. Wanneer je het deeg gebruikt als taartbodem dien je de bodem blind te bakken. Kleine taartjes bak je blind voor 10 a 15 minuten op 180 graden. Een grote taartbodem bak je 10 a 15 blind op 180 graden, maar bak je nogmaals 10 minuten nadat je de blinde bakvulling verwijderd hebt. Maak je koekjes van het deeg, bak deze dan in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin op 180 graden. Blindbakken doe je door over het deeg een stukje bakpapier te leggen. Ik verkreukel het bakpapier eerst zodat het minder stijf is en het daardoor beter vormt. Vul taartbodempjes vervolgens met een blinde bakvulling, zoals bakbonen of rijst. Tip: heb je geen blindbakvulling, gebruik dan witte rijst. Deze rijst kun je bovendien hergebruiken als blindbakvulling. Laat de bodem volledig afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Wees ook hierbij voorzichtig. De bodem is bros en daardoor makkelijk breekbaar.

In de loop van de week volgt een recept met het zanddeeg om je alvast van wat inspiratie te voorzien. Houd Lekker en Simpel dus in de gaten. 

Met liefde gebakken en geschreven door Merel

Mis geen enkel recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe recepten in je mailbox!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacy beleid.

Onze kookboeken