Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Dulce de leche

  • Dessert

Dulce de leche
Dulce de leche, een soort karamelpasta uit Zuid Amerika. Super makkelijk te maken met een blikje gecondenseerde melk. Je kunt de Dulce de leche gebruiken voor bijvoorbeeld toetjes, taarten en cakes.

Wat heb je nodig?

  • blikje gecondenseerde melk met suiker (bijv. deze)
  • een grote pan
  • water

Hoe ga je te werk?

Blikjes gecondenseerde melk kun je gewoon in de supermarkt vinden, zelf koop ik ze meestal bij de AH of Jumbo. Ze liggen meestal in het schap bij de koffie(melk) in de buurt. Dulce de leche is echt niet moeilijk om te maken maar je hebt er wel wat tijd voor nodig. Daarom ‘kook’ ik vaak meerdere blikjes tegelijkertijd. Ongeopend kun je een blikje dulce de leche een paar maanden op een donkere plek bewaren. Een geopend blikje kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.

Zet een grote pan met water op en verwijder de wikkel van het blikje. Leg het blikje in het water en breng het water aan de kook (het blikje moet helemaal onderstaan). Kook het blikje gecondenseerde melk ongeveer 3 uur. Let op: kijk tussendoor af en toe even in de pan om te kijken of het blikje nog steeds onder water staat. Voeg indien nodig wat extra water toe. Het schijnt dat het blikje kan ontploffen als hij niet constant goed onder water staat.  Je kunt eventueel ook een deksel op de pan doen zodat het water niet zo snel verdampt. Na 3 uur giet je het water af en laat je het blikje afkoelen. Laat het blikje helemaal afkoelen en open hem daarna pas.

Waar kun je dulce de leche voor gebruiken?

De variaties zijn eindeloos!

Onze kookboeken