Lekker en Simpel

Lekker en Simpel
garnalencocktail

Kerstgerecht: frisse garnalencocktail

 • Salade

garnalen cocktail
Als je dit artikel hebt gelezen, dan weet je dat wij door chefkok Hans van Wolde zijn uitgedaagd om aan de slag te gaan met zijn gerecht: een frisse garnalencocktail met tomaten-bieslookroom. We konden niet wachten om onze eigen twist aan het recept te geven en we zijn dan ook meteen de keuken ingedoken! Benieuwd? Lees dan snel verder.

Hoe wij kerst gaan vieren
Tijdens de kerstdagen eten wij eigenlijk altijd bij onze ouders. We hoeven dan niet zelf in de keuken te staan en het enige wat we wel moeten doen is genieten van het eten. Omdat wij gek zijn op kerst (en dan vooral op het eten), gaan we toch de keuken in. We maken dan een kerstdiner voor ons tweetjes. Samen bedenken we de verschillende gerechten, halen vervolgens de ingrediënten en gaan daarna samen de keuken in om de recepten te maken. We zouden Lekker en Simpel niet zijn, als we de gerechten niet gewoon ‘lekker en simpel’ houden, en dat doen we dus ook. We vinden het super leuk om meer tijd te besteden aan de aankleding van de tafel en het opmaken van de borden.

Wil je weten hoe Hans van Wolde het recept voor frisse garnalencocktail met tomaten-bieslookroom maakt? Kijk dan op de website van Jumbo voor zijn versie van het recept.
Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
We kregen de volgende ingrediënten in de doos: Hollandse garnalen, sinaasappels, hazelnoten, limoenen, olijfolie, bieslook, tomatenketchup, mosterd, gembersiroop, sjalotjes, kappertjes, crème fraiche, mosterd en vershoudfolie. We hebben het recept naar onze eigen situatie en smaak aangepast.

Bekijk onze video om te zien hoe wij de frisse garnalencocktail van Hans van Wolde maken:

Klik hier als je de video niet kunt zien.
Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
Frisse garnalencocktail

Recept voor 2 personen
Tijd: 20-25 min.

Benodigdheden:

 • 125 gr Hollandse garnalen
 • halve sinaasappel
 • 1,5 el mayonaise
 • half sjalotje
 • snufje cayennepeper
 • 25 gr rucola
 • 2 tl fijngehakte bieslook
 • 1,5 el olijfolie
 • 1,5 limoen
 • 1 tl mosterd
 • 2 tl tomatenketchup
 • 1 tl gembersiroop
 • Snufje zwarte peper
 • 1 tl kappertjes
 • 1 tl hazelnoten

Bereidingswijze:
Snipper het sjalotje en hak de rucola in stukjes. Verwijder de schil van de sinaasappel (ook het witte gedeelte) en snijd de sinaasappel in kleine stukjes. Hak de bieslook en de hazelnoten in stukjes.
Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
Doe de garnalen, de stukjes sinaasappel, fijngehakte sjalotje, snufje cayennepeper, 1 tl bieslook, sap van een halve limoen, halve tl mosterd, 1 tl ketchup, halve tl kappertjes en een snufje zwarte peper in een bakje. Meng alles goed door elkaar.
Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
Klop, in een ander bakje, de olijfolie, gembersiroop, sap van een halve limoen en een halve tl mosterd door elkaar en klaar is je dressing.
Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
Doe in een ander bakje de mayo, 1 tl ketchup, 1 tl bieslook, snufje cayennepeper, halve tl kappertjes en het sap van een halve limoen. Even goed mengen en klaar is de tomaten-bieslookroom.Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
Nu kun je de glaasjes gaan vullen met de garnalensalade. Verdeel de helft van de gehakte rucola over 2 glaasjes. Vervolgens verdeel je hier de helft van de dressing overheen. Daarna schep je de helft van de garnaaltjes over de rucola en verdeel je de helft van de tomaten-bieslookroom over de garnaaltjes. Herhaal dit nogmaals (rucola, dressing, garnaaltjes en tomaten-bieslookroom). Maak het geheel af met wat gehakte hazelnoten en een klein beetje verse bieslook. Dit gerecht is prima een paar uur van te voren te bereiden. Bewaar het bakje met de garnalensalade, de dressing en de tomaten-bieslookroom in de koelkast en

Tip: vervang de Hollandse garnaaltjes eens voor kleine blokjes kaas, kip of ham.
Kerstgerecht: frisse garnalencocktail
Jumbo heeft naast Hans van Wolde nog vier andere topchefs (Mario Ridder, Ron Blaauw, Laurent Smallegange en Martin Kruithof) de keuken ingestuurd om een gerecht te maken met een échte kerstklassieker zoals Hollandse garnalen. Benieuwd naar de andere recepten? Ga dan naar de website van Jumbo om de amuse van Mario Ridder, het voorgerecht van Hans van Wolde, het hoofdgerecht van Ron Blaauw, het hoofdgerecht van Laurent Smallegange en het nagerecht van Martin Kruithof te bekijken. Alle gerechten zijn gemaakt voor de ‘gewone’ kok, net zoals wij, en zijn dus vrij simpel te maken.

We willen iedereen alvast een fijne kerst wensen en we zijn super benieuwd wat er bij jullie op tafel staat met kerst.

– Dit artikel is in samenwerking met Jumbo geschreven. –

Onze kookboeken