Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Satesaus recept

 • Dressings, sauzen & dips

Satesaus recept
Er bestond hier in huis wat verwarring over wanneer iets satesaus is en wanneer het pindasaus is. En we zijn het nog steeds niet helemaal eens haha, want volgens Jorrit gaat het hier om pindasaus en als je het dan bij saté serveert (vlees op een prikkertje) dan wordt het satésaus. Hoe dan ook, we laten je zien hoe je een lekkere saus op basis van pinda’s maakt. 

Recept voor 3-4 porties saus
Tijd: circa 5-10 min

Benodigdheden: 

 • 3 eetlepels pindakaas
 • 125 ml water of kokosmelk
 • 1 tl sambal
 • 2 tl bruine basterdsuiker
 • 2 el ketjap manis
 • scheutje limoensap

Bereidingswijze: satesaus

Zet een steelpannetje op redelijk laag vuur en voeg de pindakaas en water/kokosmelk toe. Roer zo nu en dan even. Als de pindakaas is gesmolten voeg je de overige ingrediënten toe. Het is vooral belangrijk om de saus even te proeven. Wil je de pindasaus, of satesaus, iets dikker? Voeg dan wat extra pindakaas toe. Andersom als je te saus te dik vindt voeg je wat extra water of kokosmelk toe. Iets meer pit? Voeg dan wat extra sambal toe.

Tip: neem voor meer lekkere sausjes eens een kijkje in onze sauzen categorie.Satesaus recept
Volg ons op Pinterest en bewaar daar het satesaus recept.
Satesaus recept

Onze kookboeken

5 reacties op “Satesaus recept”
 • Maike

  Hoi Sofie en Jorrit,

  Bedankt voor jullie recept 🙂 Er zit echter wel degelijk een verschil tussen pindasaus en satesaus. Jorrit heeft bij deze gelijk. De basis ligt in Indonesie. In Nederland bedoelen de Nederlands met satesaus gewoon altijd pindasaus. De Indo’s bedoelen er echter de saus mee die bij de sate geserveerd wordt. Deze saus kan echt vanalles zijn en is dus niet per definitie gemaakt op basis van pinda’s. Satesaus is in Indonesie de saus die bij de desbetreffende sate geserveerd wordt en dat varieert per satesoort (Kip, geit, varken enz) dus kan echt vanalles zijn terwijl Pindasaus vaak nagenoeg hetzelfde is met uitzondering van de hoeveelheid pepers.

  Groetjes Maike

 • G

  1 na laatste zin klopt niet helemaal!😅😉

 • Geachte redactie,
  Om de saus “gladder” te maken, gebruik ik honing i.p.v. bruine suiker. Tevens voeg ik gember- en knoflookpoeder en wat peper toe. Om de saus rustig te verwarmen, gebruik ik de “au bain-marie” methode.

  P.s. de tekst klopt niet helemaal: als je de saus te dun vindt, moet je niet extra melk of water toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.