Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tips voor snelle & gezonde gerechten

 photo IMG_1350_zps20e1c98c.jpg
Heb je een druk leven en niet altijd veel zin en tijd om lang in de keuken te staan maar je wilt toch een gezonde maaltijd op tafel zetten? Vandaag geven wij jou een aantal simpele tips hoe je zelf een gezonde en snelle maaltijd op tafel kunt toveren.

Zorg voor een goedgevulde voorraadkast en koelkast
Onze eerste tip is: zorg voor een goed gevulde voorraadkast en koelkast. Zorg dat je elk weekend (op de markt) lekker veel verse groenten en fruit koopt zodat je doordeweeks niet elke dag naar de supermarkt moet voor verse groenten. Zorg er daarnaast voor dat je veel producten op voorraad hebt zodat je elke dag kunt kiezen wat je wilt maken. Denk aan: pasta, rijst, quinoa, couscous, gedroogde kruiden, tomaten in blik, bloem, kikkererwten, bonen en bouillonblokjes.

Keukenapparaat – Braun Multiquick 7 MQ775 Pâtisserie 
Voor ons is een keukenapparaat absoluut onmisbaar als je dagelijks snelle en gezonde maaltijden op tafel wilt zetten. Zelf gebruiken wij sinds kort de Braun Multiquick 7 MQ775 waarbij je een staafmixer in combinatie met verschillende accessoires zoals een food processor en garde kunt gebruiken. Met dit apparaat kun je niet alleen smoothies maken, maar ook soep pureren, deeg maken, beslag kloppen, courgettes raspen, aardappelplakjes schaven, uien snipperen en ga zo maar door. Een echt multifunctioneel apparaat! Hoe fijn is het om binnen no time aardappels, courgettes of wortels geraspt te hebben om vervolgens lekkere groenterosti te maken of zelf een gezonde spreads te maken voor op brood? Daarnaast kunnen (bijna) alle onderdelen gewoon in de vaatwasser, dus geen gedoe! Drie pluspunten die er voor ons heel erg uitspringen zijn:

  • SmartSpeed knop
    Door de SmartSpeed knop verhoog of verlaag je in één beweging de snelheid van het mixen. Je kunt dus precies zo hard of zacht mixen als dat jij vindt dat nodig is.
  • Food processor accessoire
    Binnen enkele seconden hak je onder andere grote hoeveelheden groenten en kruiden.
  • Powerbell staafmixervoet
    Door de speciale ‘pureervoet’ blijf je niet met je Braun staafmixer aan de bodem ‘plakken’, komt er geen golfbeweging en blijft je keuken (én kleding) schoon want er vliegen geen spetters in de rondte!

Misschien ook leuk om te weten is dat we hiervoor een andere staafmixer, welke niet zo’n handige staafmixervoet had, in de keuken gebruikte. We merken echt verschil want met onze ‘oude’ staafmixer zat er na het pureren meer soep op je kleren dan in de pan. photo PicMonkeyCollage_zpsf6c5ed2b.jpg
Maak grotere hoeveelheden in 1 keer
Als je dan toch bezig bent met het maken van soep of tomatensaus, maak dan meteen een grote hoeveelheid. Alles wat je overhoudt, giet je in bakjes en vries je in. Heb je dan een keer echt geen tijd om te koken, dan haal je ‘s ochtends alvast een bakje soep uit de vriezer. ‘s Avonds hoef je dan alleen nog maar je soep op te warmen, broodje erbij en klaar!

Een aantal gezonde en snelle recepten

  • Soepen

Tomaten-paprikasoep
Courgettesoep

Gevulde groentesoep
Benodigdheden voor 2-3 personen:
– 1 ui
– 1,5 paprika
– halve prei
– 400 gram tomatenblokjes
– 3 tl tomatenpuree
– 200 gram bloemkool
– 1 liter water
– 2 bouillonblokjes (groenten)
Bereidingswijze:
Hak met de foodprocessor accessoire het uitje, paprika, prei en de bloemkool in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en fruit het uitje met de gesneden groenten aan. Voeg na 4-5 minuten de tomatenpuree toe en laat deze 1 minuut meebakken. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het water en de bouillonblokjes toe. Laat dit nu circa 15-20 minuten pruttelen. Breng de soep eventueel op smaak met wat selderij en een snufje peper. Haal vervolgens de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. photo PicMonkeyCollage_zps9be79601.jpg photo IMG_1348_zps85ada0e9.jpg

  • Zelfgemaakte sauzen

Geroosterde paprikasaus
Tomaten-ricottasaus

Tomatensaus boordevol groenten
Benodigdheden voor 2 personen:
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 1 prei
– 5 tomaten
– 1 wortel
– 1 courgette
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 330 ml gezeefde tomaten (tomatenfrito)
– 1,5 eetlepel Italiaanse kruiden
– 150 gram gehakt
– 150 gram pasta
Bereidingswijze:
Zet een pan water op en kook de pasta gaar. Snijd de ui, knoflook, prei, tomaten, wortel en courgette in kleine stukjes met behulp van de food processor accessoire. Giet een scheutje olie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg vervolgens alle groenten toe en bak deze 5-6 minuten mee. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden en de tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree 1 minuut mee en voeg dan de gezeefde tomaten toe. Laat de saus circa 10 minuten pruttelen en breng de saus verder op smaak met bijvoorbeeld zwarte peper of cayennepeper. Serveren  met de pasta.

  • Smoothies

Banaan-havermoutsmoothie
Frisse smoothie met perzik en citroen

  • Gezonde spread voor op brood

Erwten spread

Benodigdheden:
– 200 gram erwten (diepvries)
– 1 avocado
– scheutje olie
– scheutje citroensap
– zout/peper
– 1 tl halvanaise
Bereidingswijze:
Doe alle ingredienten in de food processor accessoire en maal het geheel net zo lang totdat er een dikke spread over blijft. Smeer de spread bijvoorbeeld op een cracker of een broodje en smullen maar! photo IMG_1301_zps9d02f471.jpg
 photo IMG_1303_zps4bbd35d3.jpg
 photo IMG_1304_zps9febc0d8.jpg
 photo IMG_1314_zps2f4b5346.jpg
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Braun.

Onze kookboeken