Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Basisrecept: scones

  • Bakken

Bakken vanaf de basis: scones
Scones zijn van origine een delicatesse uit Schotland en zijn daar dan ook, net als bij de buren in het Verenigd Koninkrijk, erg populair. Ze worden veelal geserveerd tijdens een afternoon tea/high tea, met clotted cream en jam of lemon curd.

Scones zijn wanneer je er geen suiker aan toevoegt eigenlijk gewoon kleine witte luchtige broodjes. Zit er wel suiker in dan heeft een scone meer weg van een cakejes. Toen er nog geen gebruik gemaakt werd van rijsmiddel, hadden de scones de grootte van een klein bord. Ze waren toen de tijd dus rond en plat. Toen bakpoeder eenmaal terrein won, ontstonden de scones zoals we ze nu kennen: kleine ronde, bolle “broodjes”.

Recept voor 10 scones
Tijd: 15 min + 20 min in de oven

Benodigheden:

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zeef het bakmeel, bakpoeder en het zout in een kom. Voeg hier vervolgens ook de vanillesuiker en suiker aan toe en roer dit goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze met de hand door de droge ingredienten, net zolang totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg nu ook de eieren en karnemelk toe en kneed het geheel met de hand tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1,5 cm dik. Steek rondjes uit het deeg met behulp van een steker of een glas.
Bakken vanaf de basis: scones
Bestrijk de scones met wat melk en doe ze in de oven.
Bakken vanaf de basis: scones
Bak de scones in 15-20 minuten gaar totdat ze mooi bruin zijn. Lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte frambozenjam.

In de loop van de week volgt een recept met sconedeeg om je alvast van wat inspiratie te voorzien, dus houd Lekker en Simpel in de gaten.
Bakken vanaf de basis: scones
Bakken vanaf de basis: scones
Met liefde gebakken en geschreven door Merel

Mis geen enkel recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe recepten in je mailbox!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacy beleid.

Onze kookboeken