Ik vind het heerlijk om bij gekookte groenten zoals worteltjes, broccoli, bloemkool of sperziebonen een lekker sausje te serveren. Gelukkig is het niet moeilijk om zelf een kaassaus in elkaar te draaien.
Recept voor 2/3 personen
Tijd: 10 min.
Benodigdheden:
- 12,5 gram bloem
- 12,5 gram boter
- 300 ml melk
- snufje zout/peper
- 2 flinke handjes geraspte kaas (oud)
- 1 theelepel peterselie
Bereidingswijze:
Smelt de boter in de pan. Voeg vervolgens de bloem toe en bak de bloem ongeveer 1 minuut mee. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe en ondertussen meng je de saus. Warm het sausje nu langzaam op en blijf ondertussen regelmatig roeren. Zodra het sausje wat dikker is geworden, voeg je de geraspte kaas toe. Voeg naar smaak meer of minder kaas toe en een snufje zout/peper toe. Serveer de kaassaus bijvoorbeeld bij worteltjes, bloemkool of broccoli.
Hoi Sofie en Jorrit,
Bedankt voor jullie recept 🙂 Er zit echter wel degelijk een verschil tussen pindasaus en satesaus. Jorrit heeft bij deze gelijk. De basis ligt in Indonesie. In Nederland bedoelen de Nederlands met satesaus gewoon altijd pindasaus. De Indo’s bedoelen er echter de saus mee die bij de sate geserveerd wordt. Deze saus kan echt vanalles zijn en is dus niet per definitie gemaakt op basis van pinda’s. Satesaus is in Indonesie de saus die bij de desbetreffende sate geserveerd wordt en dat varieert per satesoort (Kip, geit, varken enz) dus kan echt vanalles zijn terwijl Pindasaus vaak nagenoeg hetzelfde is met uitzondering van de hoeveelheid pepers.
Groetjes Maike
1 na laatste zin klopt niet helemaal!😅😉
Geachte redactie,
Om de saus “gladder” te maken, gebruik ik honing i.p.v. bruine suiker. Tevens voeg ik gember- en knoflookpoeder en wat peper toe. Om de saus rustig te verwarmen, gebruik ik de “au bain-marie” methode.
P.s. de tekst klopt niet helemaal: als je de saus te dun vindt, moet je niet extra melk of water toevoegen.