Koken met peulvruchten

Bruine bonen, sperziebonen, linzen: het valt allemaal onder de noemer peulvruchten. Het woord ‘peulvruchten’ kom je niet vaak tegen op kookwebsites. En dat is best vreemd, want peulvruchten zijn goedkoop, heel gezond en je kunt er ontzettend veel mee variëren. Ze zijn bovendien ontzettend makkelijk om klaar te maken. Je kunt ze met gemak elke dag eten! Wij laten vandaag een aantal lekkere gerechten zien die je met peulvruchten kunt maken.

Maaltijdsalade met rijst en kikkererwten
Je kunt peulvruchten op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ermee vlees of vis vervangen, een salade extra opvullen of gewoon serveren als bijgerecht bij bijvoorbeeld aardappels. Peulvruchten zijn op te delen in vijf groepen:

  • verse peulvruchten zoals doperwten, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen en kousenband
  • gedroogde of geconserveerde peulvruchten: bruine en witte bonen, grauwe en groene erwten, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, rode- en zwarte nierbonen (kidneybonen) en spliterwten
  • kiemgroente: adukiboontjes, alfalfa, kikkererwten, taugé
  • sojaproducten: miso, sojabonen, sojadrink, sojameel, sojasaus, tempé en tofu
  • pinda’s

Verse peulvruchten: sperziebonen
Met sperziebonen kan je bijvoorbeeld een heerlijke roerbakschotel maken. Ze doen het ook heel goed in ovenschotels. Of in Aziatische eten. Eigenlijk zijn sperziebonen altijd een goed idee!
Aardappelschotel met sperziebonen
Gedroogde of geconserveerde peulvruchten: linzen
Linzen zijn mijn absoluut favoriete peulvruchten. Ik koop ze in een extra groot blik en eet ze het liefst met een wrap en gestoomde broccoli. Maar ik vind het ook lekker als vulling in een couscousschotel of in een pasta. Kidneybonen en kapucijners staan op nummer 2 en 3 en die eet ik wekelijks.
Rijstsalade met tonijn en linzen
Kiemgroente: kikkererwten
Ik gebruik kikkererwten vaak om falafelburgers te maken. Zo makkelijk, zo snel en heerlijk. Bovendien weet je precies wat je er in stopt en eet je dus alleen de dingen die je wil eten. Zelf hummus maken heeft ook dezelfde voordelen.
Broodje spinaziefalafel
Sojaproducten: tempé en tofu
Tofu en tempé kunnen lastig zijn om te bereiden. Beide hebben van zichzelf nogal een kartonachtige smaak, dus je hebt zeker een goede marinade nodig. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan zijn ze een hele interessante en smakelijke toevoeging aan een maaltijd. Bijvoorbeeld in een supersnel pitabroodje met tomaat, paprika en sperziebonen (ik zei toch dat je sperziebonen overal bij kunt doen :)).Pitabroodje met sperziebonen en tofu
Pinda’s
Pindakaas. Of een handje noten als avondsnack. Een smoothie met appel en pindakaas. Of pinda’s in een gerecht met noedels. Pinda’s zijn misschien een van de makkelijkste peulvruchten uit het hele lijstje om te gebruiken. Maak bijvoorbeeld deze rijstschotel met paprika en banaan. Wil je meer informatie hoe je noten en zaden in een gerecht kan gebruiken? Bekijk dan eens dit artikelRijstschotel met paprika en banaan
Kook jij wel eens met peulvruchten?

Onze kookboeken

2 reacties op “Koken met peulvruchten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *