Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Wat te doen met Za’atar?

Za'atar
In een recept ben ik ooit eens het kruidenmengsel Za’atar tegen gekomen. Het klinkt heel oosters en exotisch en dat is ook precies wat het is. Daarnaast is het nog eens super lekker en kun je het in heel veel verschillende gerechten gebruiken! Met behulp van Za’atar voeg je heel snel en simpel een bijzondere smaak aan je gerecht toe.

Maar wat is Za’atar nou precies? Het is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten met als basisingrediënt een soort wilde oregano die smaakt naar oregano en tijm. Apart hè? Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (dat zijn gedroogde zure besjes) en sesamzaad. In de varianten die je in de supermarkt kunt kopen is vaak ook (zee)zout toegevoegd.
Za'atar
Benieuwd geworden waar je Za’atar voor kunt gebruiken?

Ik heb de Za’atar van Jonnie Boer. Die kun je kopen bij onder andere de Albert Heijn en kost € 3,66 voor een potje. Natuurlijk kun je Za’atar ook bij de Turkse winkel halen of online bestellen bij pit-pit.com.
Za'atar
Eet smakelijk! Laat in een reactie vooral weten waar jullie Za’atar allemaal voor gebruiken!

Onze kookboeken

14 reacties op “Wat te doen met Za’atar?”
 • Karin

  Pul biber zijn gedroogde pepervlokken; het is geen kruidenmengsel.. just saying 😉
  de kruiden van de Boer zijn belachelijk duur trouwens, kijk op het potje en maak het zelf. In sommige mengsels zitten maar 2 of 3 kruiden die je voor een paar kwartjes los koopt en voor andere dingen kan gebruiken. Eetze!

 • Alrik

  Lekker op kalfsspareribs. Meng je de za’atar met paprika poeder, wat knoflookpoeder en uiengranulaat, rietsuiker, peper en zout. Dit mengsel roer je door griekse yoghurt en dat wrijf je over de kalfspareribs.
  marineer dit voor minstens 4 uur in de koelkast en rook de spareribs dan voor 4 a 5 uur op de bbq op 120 graden.
  Om je vingers bij af te likken!

 • Za’atar is ook heel gemakkelijk zelf te maken. Ik maak altijd een hele voorraad. Ook zalig om, gemengd met olie, over een plat brood te smeren, vóórdat je het in de oven schuift. En stukjes brood dippen in olijfolie en vervolgens in za’atar is heerlijk als snack of bijgerecht.

 • gwendy

  En dan word je reactie zomaar weggehaald??!!

 • gwendy

  heerlijk! De nog lekkeredere versie kan je vinden op de site van Nadia en Merijn,s ,, souq,, zij zijn gespecialiseerd in het midden oosten en geven kookboeken uit, ook hebben ze tegenwoordig hun eigen kruidenmelanges, echt het proberen waard. Je kan ze online bestellen en tevens verkijgbaar bij ,, Marqt,,
  Wat ook lekker is het over de gebakken eieren te strooien samen met ,, pul biber,, ( heerlijke kruiden melange) en feta. Of groentes in de tajine laten smoren met een heel klein scheutje oranjebloesem water, eitjes erin breken en dan kruidenmengsel er overheen strooien. In ieder geval het is een heerlijk kruidenmengsel 🙂

 • culisandra

  Heb toevallig net een potje gekocht dus deze tips komen goed van pas!

 • Apart! Ik ken za’atar zoals jullie het noemen uit Marokko en daar zijn het gewoon takjes gedroogde tijm. Deze worden tot thee getrokken en dat helpt enorm goed tegen buikpijn…

 • Za’atar! Ik ben opgegroeid met Za’atar en wij aten het vooral als ontbijt, of in een overheerlijk manouche, zie hier —> http://www.srsck.com/reis-ontdekking/de-libanese-keuken-hemels-en-gezond/ of gewoon gemengd met wat olijfolie op brood. Tegenwoordig gooi ik het ook wel door de salade of maak ik een soort van namaak-manouche door de za’atar mengsel op een wrap te doen en die op te warmen in de pan. Zoooooo lekker 🙂 Die van Jonnie Boer nog niet geproefd overigens, ik laat het altijd ‘overkomen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.