Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Asperges schillen en koken

asperges schillen en koken
Het aspergeseizoen is al even aan de gang en momenteel zijn asperges dus volop te verkrijgen. Het leek ons handig om nog even in het kort te vertellen hoe je asperges moet schillen en koken.

Hoe weet je of asperges vers zijn?
Verse asperges zijn natuurlijk het lekkerste maar hoe weet je of de asperges die je wilt kopen vers zijn?  De versheid van een asperge kun je op de volgende manier testen: wrijf 2 asperges tegen elkaar. Als je een soort tsjirpend of piepend geluid hoort weet je dat ze vers zijn.

Asperges bewaren
Bewaar witte asperges in een vochtige doek in de koelkast. Bewaar groene asperges in een open plastic zak in de koelkast.

Asperges schillen
Begin met het wassen van de asperges, was ze helemaal goed schoon. Vervolgens kan je de asperges gaan schillen. Leg de asperges op een snijplank, zodat ze niet breken tijdens het schillen. Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Houd de asperge bij de kop vast, de kop hoeft namelijk niet geschild te worden. Gebruik een dunschiller om de asperges te schillen. Zet je dunschiller/aspergeschiller onder de kop van de asperge en schil naar beneden het schilletje eraf. Herhaal dit rondom tot de hele schil is verwijderd. Snijd daarna ongeveer 2 cm van de onderkant van de stengel af. Leg na het schillen, de asperges in een bakje met koud water.

Witte asperges koken
Kook de asperges circa 10 minuten. Heb je wat dikkere asperges, dan kan het zijn dat je ze wat langer moet koken. Zorg ervoor dat de asperges net onder water staan. Je kunt natuurlijk ook een speciale aspergepan gebruiken waarin je asperges rechtop kookt maar dit hoeft niet.

Groene asperges koken
Groene asperges zijn een stuk dunner dan witte asperges en zijn dus ook sneller gekookt. Om groene asperges beetgaar te krijgen kook je ze 3 minuten en als je ze iets zachter wilt dan kook je ze nog 2 minuten extra.

Giet asperges niet af, hierdoor kunnen ze breken. Je kunt ze het beste uit de pan vissen met de schuimspaan.

Deze tip kregen we van Petra: als je echt verse asperges gebruikt (dus die een piepend geluid maken als je ze langs elkaar wrijft), dan hoef je geen stukje van de onderkant van de asperge te snijden. Dat is alleen nodig als je ze ongeschild/uitgedroogd koopt, bijv. bij de supermarkt. Nat houden na het schillen is voldoende, als het goed is zit er genoeg vocht nog in de asperge (95%).

Er komen binnenkort nog lekkere recepten aan op Lekker en Simpel maar ben je nu op zoek naar een lekker recept met asperges, bekijk dan onderstaande recepten:

Onze kookboeken