Lekker en Simpel

Lekker en Simpel
oliebollen recept

Oliebollen recept

  • Bakken
  • 4 personen
  • 30 min. bereidingstijd
    30 min. rijzen

oliebollen recept
Hier is ‘ie dan, hét lekker en simpel oliebollen recept. Met deze zelfgemaakte oliebollen kun je het jaar gegarandeerd feestelijk afsluiten! Het kost wat tijd en wat moeite, maar dan heb je ook wat en hoef je niet in de rij te staan bij de bakker om de hoek.

Het was jarenlang traditie bij de familie Van Daalen Buissant des Amorie dat Jorrit zijn opa op 31 december oliebollen bakte. Dit jaar zal dat helaas niet meer gaan, maar Jorrit zal nu het stokje van zijn opa overnemen en de traditie voortzetten. Helaas is het recept van opa niet helemaal bewaard gebleven, maar we hebben het zo goed mogelijk proberen na te maken.

Op zoek naar nog meer lekkere Oud&Nieuw recepten? Maak ook eens deze hartige oliebollen, appelbeignets of een oliebollencake!

aan de slag met de oliebollen!

Begin met het wellen van de rozijnen, laat de rozijnen een minuut of 15-30 wellen in een bakje met gekookt water. Ondertussen doe je de bloem in een grote kom en meng je de gist hier doorheen. Dan de suiker, de boter, het eitje, citroensap, melk en zout erbij. Meng alles met een mixer/keukenmachine tot een mooi glad beslag. Snijd de appel in kleine blokjes, giet het water van de rozijnen af en dep ze droog. Roer de rozijnen en appel door het beslag en zet dan de kom, met een schone theedoek eroverheen weg voor 30 minuten. Niet op een al te warme plek zetten, maar ook zeker niet in de koelkast. Gewoon op de eettafel bijvoorbeeld is prima.

Dan heb je ondertussen mooi de tijd om de frituur voor te verwarmen op 175 graden. Als het deeg een half uur heeft staan rijzen en de olie is op temperatuur is het tijd om te gaan bakken. Schep met een (vochtige) ijsschep een stuk of vier-vijf oliebollen in de frituurpan, zorg dat de oliebollen de ruimte hebben om te dobberen. Keer na een minuut of 2-3 de oliebollen om en bak beide kanten mooi goudbruin. Met dit recept kun je ongeveer 15 oliebollen bakken.

Even goed uit laten lekken op een stukje keukenpapier en dan lekker opeten met een goede laag poedersuiker als ze nog warm zijn. Eet smakelijk en alvast een heel gelukkig nieuwjaar!
Oliebollen recept
Bewaar het oliebollen recept op Pinterest!
oliebollen recept

meer oud en nieuw recepten:
Oliebollen wentelteefjes

Oliebollen wentelteefjes

Oliebollencake

Appelbeignets

Onze kookboeken

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.