Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tips hoe je vaker plantaardig kunt eten

Tips hoe je vaker plantaardig kunt eten
Wij proberen regelmatig een dagje vegetarisch of plantaardig te eten. Minder vlees eten is niet alleen goed voor de dieren maar ook voor het milieu. Als je plantaardig eet, laat je niet alleen vlees staan maar alle dierlijke producten zoals eieren, yoghurt en vis en eet je bijvoorbeeld meer (volkoren) graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Wees niet bang, Lekker en Simpel wordt geen veganistische blog šŸ˜‰ Maar alle kleine beetjes helpen, al vervang je roomboter voor bijvoorbeeld 100% plantaardige margarine voor op brood of om in te bakken. Wij proberen zelf bijvoorbeeld Ć©Ć©n keer in de week of twee weken een maaltijd zonder dierlijke producten te maken, zoals een lekkere couscoussalade. In dit artikel geven we een paar tips hoe je vaker plantaardig kunt eten op een hele simpele manier.

Maak een weekplanning
Maak bijvoorbeeld in het weekend een weekplanning met gerechten die je wilt gaan eten de komende week. Dit scheelt je doordeweeks veel tijd en daarnaast kun je dan gemakkelijk een plantaardige maaltijd inplannen omdat je hier van tevoren over na hebt gedacht. Het is helemaal niet moeilijk om een lekkere maaltijd in elkaar te draaien zonder dierlijke ingrediƫnten. Wat dacht je van een portie pasta koken, ondertussen bak je verschillende groenten zoals ui, knoflook, courgette en tomaatjes, voeg een paar lepels pesto toe en serveer het geheel met wat rucola. Ben je meer van aardappels, groenten en vlees? Dan kun je het vlees ook heel eenvoudig vervangen voor een plantaardige vleesvervanger zoals falafel. Vergeet niet om je groenten te bakken in bijvoorbeeld olijfolie of een vloeibaar product van Becel zoals Becel met amandelolie en kokosolie, beiden zijn namelijk 100% plantaardig.Tips hoe je vaker plantaardig kunt etenHieronder kun je nog een paar voorbeelden vinden van plantaardige maaltijden:

  • Aardappels (denk aan aardappels met rozemarijn uit de oven, zelfgemaakte frietjes of een aardappelsalade met paprika en bosui).
  • Rijst, couscous en bulgur (bijvoorbeeld nasi of een Mexicaanse bulgurschotel)
  • Pasta en pizza (zolang je natuurlijk geen kaas er overheen strooit en geen vlees toevoegt ;))
  • Sushi (zoals sushi met avocado en sushi met komkommer)
  • Brood (lekker met bijvoorbeeld avocado, sla en tomaat) of gevulde pitabroodjes. Tip: om je broodjes extra lekker te maken kun je bijvoorbeeld Becel met avocado-olie en limoenolie gebruiken.
  • Zelfgemaakte dips (bijvoorbeeld met Becel met walnootolie, verse knoflook en bieslook of wat dacht je van een variant met zongedroogde tomaatjes en basilicum). Lekker op brood bij de lunch of als dip bij de borrel.
  • Peulvruchten (denk aan linzen en kikkererwten maar ook aan falafel)
  • Groenten (zoals zoete aardappel, courgette, aubergine of bloemkool.
  • Wraps (bijvoorbeeld met gegrilde groenten of wraps uit de oven met kerrie)
  • Soep (wat dacht je van tomatensoep, courgettesoep of groentesoep)

Tips hoe je vaker plantaardig kunt etenTips voor de lunch
Vervang vleeswaren en bijvoorbeeld kaas op brood door plantaardige alternatieven. Dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn, zoals pindakaas met plakjes banaan, (pompoen)hummus met rucola, pure vlokken, appelstroop of plakjes avocado met (zongedroogde) tomaatjes? Houd je van een laagje boter op een boterham? Vervang de boter dan door bijvoorbeeld voor Becel Original of Becel met walnootolie. Ook deze producten zijn 100% plantaardig en passen dus goed in een plantaardige levensstijl.

Voorraadkast
Zorg altijd voor een gevulde voorraadkast met bijvoorbeeld voldoende, rijst, pasta, couscous, peulvruchten en kruiden op voorraad. Koop elke week je verse groenten en vul je diepvries eventueel aan met een paar zakken diepvriesgroenten zoals broccoli en doperwten. Op deze manier is het in elkaar draaien van een lekkere (en plantaardige) maaltijd een koud kunstje.Tips hoe je vaker plantaardig kunt eten
Een dagje plantaardig eten
Een dagje plantaardig eten zou er zo uit kunnen zien:
Ontbijt: havermout met amandelmelk, aardbeien, banaan en een handje granola
Tussendoortje: handje nootjes
Lunch: 2 pitabroodjes met hummus en rucola en een cracker met pure vlokken
Tussendoortje: 1 appel en 1 rijstwafel met pindakaas
Avondeten: pasta met een zelfgemaakte tomatensaus met ui, knoflook, tomaten, wortel, paprika en (verse) kruiden.
Avondsnack: popcorn

Vind je het nog steeds lastig om een lekkere plantaardige maaltijd te bedenken? Typ dan eens ā€œplantaardige receptenā€ in op Google of Pinterest en je vindt een heleboel inspiratie. En als je eens een lekker recept hebt gemaakt dat voor herhaling vatbaar is, schrijf het recept dan uit zodat je het niet vergeet.

Dit artikel is in samenwerking met Becel.

Onze kookboeken