Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Wat te doen met restjes van Kerst?

sofie
Wie herkent het niet: je doet flink inkopen voor Kerst en hebt daarna nog van alles over. Van zalm tot broodjes en van haricots verts tot kerstkransjes. We geven vandaag tips wat je met alle restjes van Kerstmis kunt doen.

Vlees over?
Heb je restjes vlees over zoals kalkoen, kip of gehakt?. Lunch de dagen na Kerstmis dan bijvoorbeeld met een lekkere sandwich, zoals deze kalkoensandwich. Want koud smaakt kalkoen of kip ook erg lekker. Snijd het vlees in plakjes en beleg een broodje met het vlees, een lekker sausje en wat groenten zoals sla, ui en komkommer. Veel kip over? Gebruik de kip dan voor een grote pan kippensoep of maak zelf kip-kerriesalade.

Groenten over?
Heb je veel groenten over van het kerstdiner? Maak dan bijvoorbeeld een frittata uit de oven voor lunch of avondeten. Voor een frittata kun je eigenlijk alle restjes groenten (maar ook vlees) gebruiken. Voeg verder nog wat lekkere kruiden toe en je hebt binnen een mum van tijd een lekker maaltje op tafel. Naast een frittata kun je ook een pan (vegetarische) soep maken. Snijd alle groenten fijn, bak even aan, kruiden en bouillon erbij en je groentensoep is zo klaar en je restjes zijn ook meteen op. En wat dacht je van een hartige taart?
Frittata uit de oven
Fruit over?
Heb je veel fruit over dat snel op moet? Geen probleem! Maak een lekkere grote smoothie zoals deze smoothie, gebruik het fruit in je yoghurt of maak een lekkere trifle met fruit. Als je een sapcentrifuge of een slowjuicer hebt, kun je het fruit natuurlijk ook voor een lekker sapje gebruiken. Appel-perensap is bijvoorbeeld erg lekker.

Brood over?
Volgens mij heeft iedereen wel wat brood over van het kerstontbijt of de kerstbrunch. Voor panzanella is oud brood echt perfect, dus maak een lekkere grote salade met je ‘oude’ brood. Met oud brood kun je natuurlijk ook croutons maken. Snijd hiervoor het brood in stukjes,, beetje olie en kruiden er overheen en hup de oven in.

Koekjes over?
Heb je nog wat kerstkransjes liggen of misschien nog wel een restje chocolade? Maak dan bijvoorbeeld zelf arretjescake of chocoladefudge. In de arretjescake kun je alle overgebleven koekjes gebruiken en in de chocoladefudge kun je restjes chocolade én koekjes gebruiken.

Kaas over?
Heb je als kerstdessert een kaasplankje geserveerd en heb je nog wat kaas over? Maak dan met deze restjes kaas een lekkere kaasfondue. Bijvoorbeeld deze variant met wijn of deze variant zonder wijn.

Onze kookboeken