Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Zelf babyhapjes maken

Zelf babyhapjes maken
Wij konden niet wachten om te beginnen met het geven van iets anders dan melk aan Evi. Op de dag dat Evi vier maanden oud was kreeg zij haar eerste zelfgemaakte groentehapje van ons. In dit artikel delen wij onze tips en ervaring voor het bereiden van hapjes voor baby’s.

Wanneer begin je?
Tussen de 4 en 6 maanden mag je beginnen met het geven groenten- en fruithapjes. Wij konden echt niet wachten, dus wij zijn meteen bij 4 maanden begonnen. Je geeft de hapjes echt als bijvoeding en het vervangt in het begin dus nog geen melkvoeding. Met deze oefenhapjes went je kind aan andere smaken en texturen en leert het happen van een lepel. Je kunt de hapjes geven vlak na een melkvoeding of tussen twee voedingen in. Wij gaven in het begin 1x per dag een groentehapje en dan een kleine portie van een paar lepeltjes. Vanaf een maand of 8 gaan de hapjes (gedeeltelijk) een melkvoeding vervangen.
Zelf babyhapjes maken
Eerst groenten dan fruit
Wij zijn begonnen met groentehapjes omdat baby’s de zoete smaak van fruit eigenlijk altijd wel lekker vinden. Iedere groenten die we gaven hebben we ongeveer 3 dagen achter elkaar gegeven zodat Evi kon wennen aan de smaak. Pas vanaf een maand of 6 zijn we ook fruithapjes gaan geven. Wij zijn begonnen met het geven van ‘losse’ smaken zoals appel of mango, omdat baby’s soms allergisch kunnen zijn voor bijvoorbeeld bepaalde fruitsoorten. Pas na 6/7 maanden zijn we ook smaken gaan mengen.

Hoe maak ik de hapjes?
Wij hebben ervoor gekozen om alle hapjes zelf te maken met behulp van de Philips Avent Stomer. Zoals we hierboven al schreven, gaven we de eerste twee maanden alleen groenten zoals bloemkool, pastinaak, zoete aardappel, broccoli, wortel en courgette. Vanaf 6 maanden zijn we ook fruit gaan aanbieden en dat viel meteen goed in de smaak. We gaven Evi bijvoorbeeld appel, banaan, mango of peer. Harde groente- en fruitsoorten stoomden we eerst en maalden we daarna fijn. Zachte groente- en fruitsoorten zoals avocado en banaan prakten we met een vork tot puree. We maakten (bijna) alle hapjes met de Philips Avent Stomer omdat dit ontzettend makkelijk werkt. Je snijdt de groenten of fruit in stukjes en doet dit in het apparaat. Je vult het apparaat met water (in de handleiding wordt beschreven hoeveel water je moet toevoegen) en laat het apparaat zijn werk doen. Na enige tijd gaat het apparaat piepen en zijn de groenten of fruit gestoomd. Je draait het apparaat om en kunt vervolgens alles fijnmalen. De eerste maanden hebben we ontzettend veel gebruik gemaakt van dit handige apparaat en vond ik het een absolute must!
Zelf babyhapjes maken
Invriezen
Omdat je misschien niet elke dag tijd (of zin) hebt om een hapje in elkaar te draaien, kun je de hapjes invriezen. Als ik bijvoorbeeld een hapje met zoete aardappel had gemaakt, gaf ik Evi een paar hapjes. De rest deed ik in een ijsblokjesvorm in de diepvries. Als de blokjes dan bevroren waren, deed ik de losse blokjes in een zakje waarop ik de datum schreef en wat erin zat. ‘s Ochtends haalde ik dan bijvoorbeeld 1 of meerdere blokjes uit de diepvries die ik liet ontdooien. Zo hoefde ik niet elke dag een hapje te maken. Op een gegeven moment had ik een flinke voorraad van verschillende groenten- en fruithapjes in de diepvries, ideaal! In het begin gaf ik één ‘blokje’ groenten of fruit aan Evi. Toen ik merkte dat dit schoon op ging, ben ik twee ‘blokjes’ gaan geven.
Zelf babyhapjes maken
Het groentehapje hebben wij altijd in de middag geven, rond een uur of 15.00. Vanaf 6 maanden kwam daar ook een fruithapje bij en die gaven we in de ochtend, rond een uur of 10/11. Vanaf 6 maanden zijn we Evi meer verschillende soorten eten gaan aanbieden, zoals korstjes brood, een stukje rijstwafel of een cracotte.

Vanaf 7 maanden zijn we echt wat meer gaan experimenteren met de groentehapjes. We maakten er mini maaltijdjes van die de ene keer meer in de smaak vielen dan de andere keer. We maakten bijvoorbeeld:

  • linzen met zoete aardappel, aubergine en paprika
  • stamppot met aardappel, bloemkool, peterselie, klein beetje geraspte kaas en fijngesneden ham
  • stamppot met (zoete) aardappel, broccoli en linzen
  • pasta of rijst met tomaat, aubergine, paprika en Italiaanse kruiden
  • couscous met pompoen, courgette en tomaat
  • risotto met paprika en doperwten

Alle maaltijden stampten ik goed fijn met een aardappelstamper of maalden ik met een keukenmachine fijn. Ik ben de hapjes steeds iets minder gaan fijnmalen en op een gegeven moment at Evi zo goed als met de pot mee.
Zelf babyhapjes maken
Hoe is het nu?
Inmiddels is Evi net een jaar oud en eet ze helemaal met ons mee. ‘s Avonds maak ik eigenlijk (bijna) altijd iets wat Evi ook mee kan eten. En als we eens iets eten wat voor Evi niet geschikt is, dan haal ik meestal een hapje uit de diepvries of ik maak iets voor haar klaar. Evi haar favoriete hapjes momenteel zijn:

Ik voeg geen zout toe tijdens het bereiden van de maaltijd. Eventueel strooien Jorrit of ik nog een beetje zout over het eten op ons bord.

Hopelijk hebben jullie wat aan onze tips gehad. Haal eruit waar jij iets aan hebt. Als je nog vragen hebt, laat het dan vooral hieronder weten!

Dit artikel is in samenwerking met Philips.

Onze kookboeken