Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

5x eten dat je kunt invriezen

5x eten dat je kunt invriezen
Het is 17 augustus als ik dit artikel maak. Het kan zijn dat, tegen de tijd dat dit artikel online komt, ik inmiddels bevallen ben van een klein meisje. Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap, heb ik het ineens in mijn bol. Het huis moet op orde (Jorrit moet elk weekend wel wat klusjes doen haha) en qua eten moet het ook op orde. Ik heb bedacht dat het mij heel handig lijkt om wat maaltijden in te vriezen, die we dan tijdens de kraamweek kunnen eten. Er zijn vijf verschillende soorten gerechten die je goed kunt invriezen en die dus inmiddels ook in onze diepvries liggen. Ik vind het zelf het makkelijkste om ‘s avonds als ik een gerecht kook zoals bolognesesaus of soep, een dubbele portie te maken. De helft eet je dan als avondeten en de andere helft vries je in voor een andere keer.

Ik heb alle gerechten in bakjes voor 2 personen ingevroren. Op het bakje heb ik een datum en het gerecht opgeschreven. Zo weet ik precies wat wat is. Vergeet niet om ‘s ochtends je maaltijd al uit de diepvries te halen, zodat het genoeg tijd heeft om te ontdooien.

1. Pastasauzen
Pastasauzen kun je over het algemeen heel goed invriezen. Zelf heb ik inmiddels 6 porties bolognesesaus in de diepvries liggen. Op het moment supreme hoef ik alleen nog maar een bakje uit de diepvries te halen, pasta te koken en smullen maar! Mijn favoriete pastasaus is de bolognesesaus van Jamie Oliver, maar mama’s pastasaus en tomaten-ricottasaus zijn ook erg lekker. Ik vries trouwens altijd alleen de saus in en niet de pasta. Als je gekookte pasta invriest en deze later opwarmt in de magnetron, wordt de pasta erg zacht. Dit heeft niet mijn voorkeur.

2. Stoofpotjes
Stoofpotjes zijn echt comfort food, heerlijk! Daarnaast kun je stoofgerechten heel goed invriezen. Wat dacht je van zelfgemaakte chili con carne, bonenstoofpotje, of boeuf bourguignon.

3. Soep
Soep kun je echt heel goed invriezen, eigenlijk kun je bijna alle soepen wel invriezen. Mijn favoriete soepen om in te vriezen zijn: Italiaanse tomatensoep met balletjes,  pompoensoep, wortelsoep, en erwtensoep.
Italiaanse tomatensoep met balletjes
4. Rijstgerechten
Ook rijstgerechten of saus voor rijstgerechten kun je heel goed invriezen. Zelf heb ik al een portie nasi voor twee personen in de diepvries liggen. Denk ook eens aan het invriezen van kip-kerriesaus, een bonenschotel met mais, of kip goulash.

5. Ovenschotels
Ovenschotels en pastasauzen zijn toch wel mijn favoriete gerechten om in te vriezen. Vooral met ovenschotels ben je vaak best lang bezig voordat ze echt helemaal klaar zijn. Ik maak daarom eigenlijk altijd een dubbele portie (bijvoorbeeld lasagne) en dan vries ik de helft in. Mijn favoriete ovenschotels zijn: pasta al forno, aardappellasagne met paprika, en bloemkoolovenschotel met ham.

Wat kun je nog meer invriezen?
Naast bovenstaande gerechten kun je nog een heleboel meer dingen invriezen. Wat dacht je van afbakbroodjes, stamppot, punten hartige taart, zelfgemaakte kruidenboter, sommige soorten fruit zoals bananen, frambozen en aardbeien. Maar ook verse kruiden en restjes wijn.

Hoe warm je het op?
Dat hangt een beetje af van het type gerecht. Maar meestal warm ik pastasauzen en soepen op in een pannetje of de magnetron. Ovenschotels warm ik vaak liever op in de oven. Ik dek dan wel de schaal af met wat aluminiumfolie. Rijstgerechten, zoals nasi, bak ik graag even op in de pan. Stoofpotjes kun je ook het beste even opwarmen in een pannetje of een magnetron.
5x eten dat je kunt invriezen

Onze kookboeken

11 reacties op “5x eten dat je kunt invriezen”
 • Sanne

  Het is mijn ervaring dat ingevroren lasagne lekkerder is als de alleen de saus invriest voor het ‘stapelen’, dan wanneer je een complete gebakken portie probeert op te piepen. Misschien heeft iemand hier iets aan.

 • Giana

  Moet je een ingevroren stuk quiche daarna weer in de oven doen? Of zou je hem kunnen ontdooien en vervolgens koud kunnen eten, als meeneemlunch bijvoorbeeld?

 • Jet

  Hele stomme vraag misschien, maar hoe schrijf je op de doosjes wat erin zit? Bij mij is het nooit meer goed leesbaar.

 • cis

  Zo heb ik altijd een bakje geraspte kaas in de vriezer.
  Handig voor de finishing touch

 • MD

  Wij vinden het makkelijk om zakken diepvriesgroente in de vriezer te hebben liggen, erwtjes, sperziebonen of bloemkool. Aardappels heb ik altijd wel in huis. Zo hoeven we dan pas s avonds te kiezen waar we zin in hebben.

 • Eveline

  Ik ben geen fan van eten invriezen, ik vind het dan toch een stuk minder lekker dan wanneer het vers is. Waarschijnlijk heb ik daar straks in mijn kraamweek spijt van. 😉 Wel heb ik mijn vriezer volgeladen met zakken aardappelkroketjes en bakken vlees, en de voorraadkast staat vol potjes groenten. Niet het meest gezonde, maar daar komen we in ieder geval een paar dagen mee door. Ik hoop dat mijn man zit heeft om te koken, en anders wordt het toch Chinees, Domino’s of iets anders makkelijks. Volgens mij hebben we straks in de kraamweek genoeg aan ons hoofd. 🙂

  • Lekker en Simpel

   Sommige gerechten worden er inderdaad niet beter op wanneer ze de diepvries ingaan, maar zoals pastasaus en lasagne, dat vind ik echt nog heel lekker als het is opgewarmd. Ach, als je eens een paar dagen wat ‘simpeler’ eet is daar toch niks mis mee. Ik denk dat wij ook nog wel wat eten gaan bestellen of gewoon wat frietjes in de Airfryer gooien 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.