Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

5x eten dat je kunt invriezen

5x eten dat je kunt invriezen
Het is 17 augustus als ik dit artikel maak. Het kan zijn dat, tegen de tijd dat dit artikel online komt, ik inmiddels bevallen ben van een klein meisje. Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap, heb ik het ineens in mijn bol. Het huis moet op orde (Jorrit moet elk weekend wel wat klusjes doen haha) en qua eten moet het ook op orde. Ik heb bedacht dat het mij heel handig lijkt om wat maaltijden in te vriezen, die we dan tijdens de kraamweek kunnen eten. Er zijn vijf verschillende soorten gerechten die je goed kunt invriezen en die dus inmiddels ook in onze diepvries liggen. Ik vind het zelf het makkelijkste om ‘s avonds als ik een gerecht kook zoals bolognesesaus of soep, een dubbele portie te maken. De helft eet je dan als avondeten en de andere helft vries je in voor een andere keer.

Ik heb alle gerechten in bakjes voor 2 personen ingevroren. Op het bakje heb ik een datum en het gerecht opgeschreven. Zo weet ik precies wat wat is. Vergeet niet om ‘s ochtends je maaltijd al uit de diepvries te halen, zodat het genoeg tijd heeft om te ontdooien.

1. Pastasauzen
Pastasauzen kun je over het algemeen heel goed invriezen. Zelf heb ik inmiddels 6 porties bolognesesaus in de diepvries liggen. Op het moment supreme hoef ik alleen nog maar een bakje uit de diepvries te halen, pasta te koken en smullen maar! Mijn favoriete pastasaus is de bolognesesaus van Jamie Oliver, maar mama’s pastasaus en tomaten-ricottasaus zijn ook erg lekker. Ik vries trouwens altijd alleen de saus in en niet de pasta. Als je gekookte pasta invriest en deze later opwarmt in de magnetron, wordt de pasta erg zacht. Dit heeft niet mijn voorkeur.

2. Stoofpotjes
Stoofpotjes zijn echt comfort food, heerlijk! Daarnaast kun je stoofgerechten heel goed invriezen. Wat dacht je van zelfgemaakte chili con carne, bonenstoofpotje, of boeuf bourguignon.

3. Soep
Soep kun je echt heel goed invriezen, eigenlijk kun je bijna alle soepen wel invriezen. Mijn favoriete soepen om in te vriezen zijn: Italiaanse tomatensoep met balletjes,  pompoensoep, wortelsoep, en erwtensoep.
Italiaanse tomatensoep met balletjes
4. Rijstgerechten
Ook rijstgerechten of saus voor rijstgerechten kun je heel goed invriezen. Zelf heb ik al een portie nasi voor twee personen in de diepvries liggen. Denk ook eens aan het invriezen van kip-kerriesaus, een bonenschotel met mais, of kip goulash.

5. Ovenschotels
Ovenschotels en pastasauzen zijn toch wel mijn favoriete gerechten om in te vriezen. Vooral met ovenschotels ben je vaak best lang bezig voordat ze echt helemaal klaar zijn. Ik maak daarom eigenlijk altijd een dubbele portie (bijvoorbeeld lasagne) en dan vries ik de helft in. Mijn favoriete ovenschotels zijn: pasta al forno, aardappellasagne met paprika, en bloemkoolovenschotel met ham.

Wat kun je nog meer invriezen?
Naast bovenstaande gerechten kun je nog een heleboel meer dingen invriezen. Wat dacht je van afbakbroodjes, stamppot, punten hartige taart, zelfgemaakte kruidenboter, sommige soorten fruit zoals bananen, frambozen en aardbeien. Maar ook verse kruiden en restjes wijn.

Hoe warm je het op?
Dat hangt een beetje af van het type gerecht. Maar meestal warm ik pastasauzen en soepen op in een pannetje of de magnetron. Ovenschotels warm ik vaak liever op in de oven. Ik dek dan wel de schaal af met wat aluminiumfolie. Rijstgerechten, zoals nasi, bak ik graag even op in de pan. Stoofpotjes kun je ook het beste even opwarmen in een pannetje of een magnetron.
5x eten dat je kunt invriezen

Onze kookboeken